TWAIN, Mark

    Scriitor extrem de prolific, jurnalist şi orator, Mark Twain (1835–1910) marchează literatura americană a celei de-a doua jumătăţi a secolului al XIX-lea prin scrisul său viguros, cel mai adesea ironic, sarcastic chiar.

Născut ca Samuel Langhorne Clemens, Twain a fost fiul unui avocat din Hannibal, Missouri, un orăşel aşezat pe malul fluviului Mississippi, într-un stat în care sclavia era legală — o temă pe care Twain avea să o exploateze mai târziu în scrierile sale. De altfel, el s-a inspirat mult din mediul marginal american — viaţa negrilor, a săracilor, a dezmoşteniţilor sorţii —, făcând din proza sa un instrument subtil de satiră la adresa societăţii şi a legilor sale rigide, a unui angrenaj social dominat de idei preconcepute şi superstiţii. A lucrat ca tipograf şi jurnalist, apoi pilot de vas cu zbaturi pe Mississippi şi miner, pentru a reveni în cele din urmă la scris, ca jurnalist şi scriitor.

Alături de Aventurile lui Tom Sawyer (1876), Viaţa pe Mississippi (1883), Aventurile lui Huckleberry Finn(1884) şi Un yankeu la curtea regelui Arthur (1889), Prinţ şi cerşetor (1882) se numără printre cele mai citite şi iubite cărţi ale copilăriei.

Pornind de la motivul schimbului de identitate, autorul îşi construieşte romanul pe conflictul dintre realitate şi aparenţă, dintre ceea ce suntem cu adevărat şi ceea ce părem a fi — o temă generoasă, care face din Prinţ şi cerşetor o lectură — aşa cum spune însuşi autorul — „pentru tineri de toate vârstele”.

Vizualizare ca Grila Lista

3 Articole

pe pagină
Setati ascendent
Vizualizare ca Grila Lista

3 Articole

pe pagină
Setati ascendent
Back to Top