Doamna Dalloway. Camera lui Jacob

Discount 26,34 lei Preţ standard 43,90 lei
Numai 1980 ramase
SKU
BOK.0692

Clasici ai literaturii universale

DOAMNA DALLOWAY

Definitivat în 1923 sub TITLUL The Hours, romanul a fost publicat în 1925 cu bine-cunoscutul titlu Mrs. Dalloway.

Eroina acestui roman mai apăruse și în romanul de debut al Virginiei Woolf, The Voyage Out / Călătorie în larg, precum și în cinci povestiri (în care Clarissa Dalloway este tot o amfitrioană care dă petreceri la care sunt invitate personajele principale): „The New Dress” („Rochia cea nouă”), „The Introduction” („Prezentarea”), „Together and Apart” („Împreună și separat”), „The Man Who Loved His Kind” („Omul care își iubea rudele”), „A Summing Up” („O recapitulare”) – toate aceste texte aveau să fie publicate postum, în antologia din 1944, A Haunted House and Other Short Stories („«O casă bântuită» și alte povestiri”), dar și într-una din 1973, Mrs. Dalloway’s Party („Petrecerea doamnei Dalloway”).

 ACȚIUNEA romanului prezintă, în prim-plan, o singură zi din viața Clarissei Dalloway, pe de o parte, și din viața lui Septimus Warren Smith, pe de altă parte. Propriu-zis doi necunoscuți, destinele celor două personaje se întrepătrund de fapt în această unică zi londoneză. Clarissa este înfățișată în toiul pregătirilor pentru petrecerea pe care o va găzdui în aceeași seară. În planul secund, povestea se întoarce în timp, de la adolescența Clarissei, petrecută alături de prietenii ei, până la diferite momente-cheie din viața celorlalte personaje. Septimus, un tânăr veteran care se simte tot mai alienat față de societate, de semeni și de propria soție, se luptă cu depresia și cu șocul post-traumatic cauzate de participarea în Primul Război Mondial. La finalul zilei, Septimus alege să se sinucidă, așa cum însăși autoarea Virginia Woolf va proceda peste ani. Toate aceste episoade întrețesute sunt redate prin tehnica fluxului conștiinței, considerată caracteristică scrisului Virginiei Woolf.
 
TEME atinse în roman: trecerea timpului, boala psihică, feminismul, criza existențială, homosexualitatea.
 
CAMERA LUI JACOB
 
 Publicat în 1922, cel de-al treilea roman al Virginiei Woolf este considerat prima capodoperă experimentală a autoarei și prima ei carte cu adevărat modernistă.
 
 ACȚIUNEA: Tânărul Jacob, fiul mijlociu al doamnei Flanders, văduvă, este prezentat în permanență prin amintirile celor care l-au cunoscut, însă niciodată direct. Personalitatea lui se conturează prin însăși absența lui. Prin descrierile celor din jur, îl vedem pe Jacob copil interiorizat, cu o inteligență precoce, apoi, student la Cambridge, intelectual și cititor avid al marilor clasici, pentru ca ulterior să ajungă unul dintre soldații morți la datorie în Primul Război Mondial. Prin descrierile altora, Jacob se conturează ca un amalgam de impresii, devenind astfel un construct și un protagonist total atipic scrierilor din epocă.
 
TEME atinse în roman: iubirea, moartea, homosexualitatea, războiul, prietenia.
Informaţii suplimentare
Autor Virginia Woolf
Traducător Alexandru Macovescu
Imprint Corint Clasici ai Literaturii
Data apariției Aprilie 2021
Copertă Softcover
Nr. pagini 416
Format 13 x 20 cm
ISBN 978-606-793-950-7
Scrieti propria recenzie
Scrie o recenzie:Doamna Dalloway. Camera lui Jacob
Rating-ul tău
 WOOLF, Virginia
 
    VIRGINIA WOOLF, născută Adeline Virginia Stephen, fiica scriitorului, criticului și biografului britanic sir Leslie Stephen și a Juliei Duckworth, vine pe lume la 25 ianuarie 1882, la Londra, într-o familie formată din cei patru copii ai cuplului, precum și din copiii proveniți din căsătoriile anterioare ale celor doi soți. În această familie de intelectuali, Virginia demonstrează de mică o propensiune pentru scris, care îi este încurajată de părinți. Moartea mamei, pe când viitoarea scriitoare avea doar treisprezece ani, și alte câteva decese și evenimente familiale nefericite îi vor influența atât opera ulterioară, cât și starea mentală. În 1912 autoarea acceptă să se căsătorească cu eseistul Leonard Woolf. Cei doi soți Woolf alcătuiesc sufletul astăzi faimosului Grup Bloomsbury și înființează Hogarth Press, unde vor fi publicate, în timp, scrierile Virginiei, dar și cele ale lui T.S. Eliot, Katherine Mansfield, Sigmund Freud etc. Considerată unul dintre prozatorii cei mai importanți ai secolului al XX-lea, Virginia Woolf a scris de asemenea importante eseuri și studii de teoria artei și de istorie literară. Romanele ei, moderniste, inovează folosindu-se de tehnica narativă așa-numită a fluxului conștiinței, adoptată în aceeași perioadă și de James Joyce și de Marcel Proust. Probabil cea mai faimoasă și mai populară carte a Virginei Woolf, Mrs. Dalloway (Doamna Dalloway) redă o zi din viața personajului principal feminin, Clarissa Dalloway, din perspectiva căreia este prezentată acțiunea. Jacob’s Room (Camera lui Jacob), roman experimental de început al carierei autoarei mai puțin cunoscut publicului, a fost inspirat de moartea fratelui ei Thoby. De-a lungul vieții, prozatoarea suferă de numeroase căderi psihice. La 28 martie 1941, Virginia Woolf, care se temea că avea să pice pradă unei noi crize de depresie, se sinucide înecându-se.

CĂRȚILE DE CARE NU TE DESPARȚI NICIODATĂ!

Clasici ai literaturii reprezintă colecția de cărți pe care le citești măcar o dată în viață. Sunt acele narațiuni care te formează, care îți amintesc cine ești și care te însoțesc pretutindeni. Autorii de geniu și operele lor strălucite li se adresează atât celor care se află la început de drum și care descoperă moștenirea culturală a umanității, cât și acelora care se întorc la pasiunea pentru clasic.

Romane captivante, nuvele și proze scurte splendide, povești de un realism feroce sau care creează lumi – aceasta este marea literatură, confirmată de cele mai prestigioase premii și de preferința nestrămutată a generații de cititori.

Să ne lăsăm purtați de cărțile care au schimbat lumea, care au provocat gândirea, care au transformat zeitgeist-ul!

Comparati produse
Nu aveti articole de comparat.
Back to Top
Te-ar mai putea interesa și: