Însemnări din timpul ocupației germane (1916 - 1918)

Discount 13,14 lei Preţ standard 21,90 lei
Numai 1941 ramase
SKU
BOK.0297

„Recitind, după mulţi ani, însemnările Piei Alimăneştianu am resimţit un soi de nostalgie."

„Recitind, după mulţi ani, însemnările Piei Alimăneştianu am resimţit un soi de nostalgie. Aceea a unor timpuri din tinereţea petrecută în sânul familiei Brătianu, nostalgia după reşedinţa familiei de la Florica […]. Nu am cunoscut-o pe autoare, cel de-al optulea copil al lui Ion C. Brătianu şi al Piei Pleşoianu, în schimb, dintre cei pomeniţi de Pia Alimăneştianu îmi amintesc de Sabina Cantacuzino, «Tanti By», de Maria Pillat şi, bineînţeles, de Dinu (Constantin) I.C. Brătianu, care mi-a fost bunic. [...] Însemnările din acest volum mi-au trezit însă şi alt gen de nostalgii, din păcate negative, dacă le pot numi aşa. Este bineînţeles vorba despre ocupaţia germană a Bucureştiului, din timpul Primului Război Mondial, pe care, vrând-nevrând, o alătur ocupării României şi a Bucureştiului de către «brava Armată Roşie eliberatoare», în 1944. Ca martor al ocupaţiei din 1944, nu pot să nu compar abuzurile de tot felul ale unor armate de ocupaţie, deşi în 1944 sovieticii se pretindeau aliaţi. Aceleaşi jafuri, aceleaşi asasinate, aceleaşi atrocităţi pe care nu cred că oamenii de astăzi, contemporanii mei, le pot percepe în toată oroarea lor. Mai surprinzător ar putea să pară că armata unei ţări de înaltă civilizaţie, ca Germania, s-a comportat așa cum se descrie în aceste Însemnări.”   DINU ZAMFIRESCU

Informaţii suplimentare
Autor Pia Alimăneştianu
Data apariției Februarie 2017
Copertă Flexicover
Nr. pagini 144
Format 13 x 20 cm
ISBN 978-606-793-087-0
Scrieti propria recenzie
Scrie o recenzie:Însemnări din timpul ocupației germane (1916 - 1918)
Rating-ul tău

Istoria cu blazon este istoria elitelor autentice. Este povestea unei lumi care a strălucit prin stil, prin inteligență, bun-gust și subtilitatea conversației din saloane. Este istoria unor oameni care au fost binecuvântați nu numai cu avere și ranguri, ci și cu patriotism, spirit de sacrificiu și simțul datoriei.

Studii istorice, jurnale, memorii, monografi i, evocări, literatură „cu ștaif”, reeditări sau mărturii inedite ne vor ajuta să recuperăm istoria dramatică și plină de farmec a vechilor elite românești sau de pe alte meleaguri. Purtați de dorința de a ne aminti cine suntem, să deschidem vechile cufere rămase de la bunici, să suflăm praful de pe blazon și să-l purtăm, cu mândrie, pe o carte.

ALIMĂNEŞTIANU, Pia

PIA ALIMĂNEŞTIANU (1872–1962), urmaşă de boieri argeşeni, a fost fiica lui Ion C. Brătianu (1821–1891), prim-ministru al României, unul dintre artizanii independenţei şi modernizării ţării, şi a Piei Brătianu născută Pleşoianu. Face parte dintr-o generaţie excepţională a neamului Brătienilor, fiind soră cu Ion (Ionel) I.C. Brătianu (1864–1927), cu Vintilă I.C. Brătianu (1867–1930), cu Constantin (Dinu) I.C. Brătianu (1866–1950), cu Sabina Cantacuzino şi Maria Pillat. A fost măritată cu politicianul Alexandru Alimăneştianu (1874–1946). În perioada interbelică a fost implicată în numeroase activităţi caritabile, în fondarea şi conducerea Ligii Naţionale a Femeilor Române, a Universităţii Libere, a Institutului de Puericultură și Educatoare.

Comparati produse
Nu aveti articole de comparat.
Back to Top