Pagini de jurnal vol. I (1923-1930)

Discount 38,10 lei Preţ standard 63,50 lei
SKU
BOK.0716
Paginile de jurnal lăsate de Simona Lahovary reprezintă o sursă cuceritoare de memorie și emoție estetică, accesibilă până acum doar câtorva cercetători în arhive.

„Calitatea de doamnă de onoare a reginei Maria îi conferă Simonei Lahovary un loc aparte la Curtea Regală. Este la curent cu tot ce se întâmplă acolo, cu programul cotidian al reginei, dar se adaugă un element prețios: cele două femei sunt bune prietene. Aceasta și explică tandrețea și gingășia descrierii reginei, de la ținută la stări de spirit, de la relațiile cu familia la critică – de cele mai multe ori îndreptățită și obiectivă… Eroina noastră este doamnă de onoare și deopotrivă membră a unei vechi familii de oameni politici faimoși. De aici și prieteniile ei, atât în societatea română, cât și în cea europeană. O adevărată galerie de personaje trece prin fața cititorului, cu caracterizări, mai toate acide, mărturisind însă, în același timp, un spirit de observație aparte. Definește atmosfera din Parlamentul bucureștean asemănătoare cu aceea de la Budapesta: insulte, lovituri, excluderi. Apoi, aproape fiecare om public este judecat cu duritate, cu dispreț, cu temei sau fără. Lectură captivantă pentru specialiști și deopotrivă pentru publicul larg, Paginile de jurnal ale Simonei Lahovary întregesc fericit imaginea societății românești interbelice.” Georgeta Filitti

•Paginile de jurnal lăsate de Simona Lahovary reprezintă o sursă cuceritoare de memorie și emoție estetică, accesibilă până acum doar câtorva cercetători în arhive. Volumul de față constituie doar un fragment din ceea ce a notat Simky de-a lungul câtorva decenii. Ea era cunoscută mai ales prin calitatea de doamnă de onoare a reginei Maria, dar astăzi ni se devoalează ca o fină observatoare a vremii sale: judecăți obiective, caracterizări mușcătoare, dezvăluiri șocante, descrieri de spații exotice, ba și trăiri melodramatice de factură bovarică recompun plastic înalta societate românească din anii interbelici.
•În calitate de doamnă de onoare a reginei Maria, Simona Lahovary ocupă un loc aparte la Curtea Regală, ceea ce îi conferă posibilitatea de a fi la curent cu tot ce se întâmplă acolo: programul cotidian al reginei și al familiei regale, comportamentul copiilor regali, aranjamente politice, discuții de taină, la care se adaugă un detaliu pe cât de prețios, pe atât de intrigant: Simky și Regina sunt bune prietene. Astfel se explică tandrețea și gingășia cu care autoarea Jurnalului își descrie regina, de la ținută la stări de spirit, de la relațiile cu familia la critică. Iar punctele de vedere ale Simonei Lahovary sunt – de cele mai multe ori – îndreptățite și obiective.
•Ca diaristă, Simona Lahovary dovedește multă pasiune, mai ales că statutul social și oportunitatea de a se învârti în cercul familiei regale o viață întreagă au ajutat-o din plin. Ea se „mișcă” la fel de ușor în lumea românească și în societatea europeană, pe care o scrutează cu ochi la fel de critic, uzând de ascendența nobilă și de stăpânirea celor trei limbi de circulație, care au fost și au rămas până astăzi: franceza, engleza și germana.
•Pagini de jurnal este o lectură-drog, pentru căutătorii de „recuperări” istorice și memorialistice ale lumii percepute de mulți dintre noi ca un Eldorado de marcă autohtonă – România dintre cele două războaie mondiale.
Informaţii suplimentare
Autor Simona Lahovary
Traducător Georgeta Filitti
Imprint Corint Istorie cu Blazon
Data apariției Iunie 2021
Copertă Softcover
Nr. pagini 552
Format 13 x 20 cm
ISBN 978-606-793-976-7
new_isbn 9786067939767
Scrieti propria recenzie
Scrie o recenzie:Pagini de jurnal vol. I (1923-1930)
Rating-ul tău

LAHOVARY, Simona

      SIMONA LAHOVARY (1881–1936) a fost fiica lui Alexandru N. Lahovary (1841–1897), cunoscut avocat și om politic conservator, și a Simonei Lahovary (născută Ghermani; 1858–1915). Simky, cum i se spunea, s-a căsătorit cu Mihai Scarlat Pherekyde (1878–1952), de care a divorțat ulterior. A fost una dintre doamnele de onoare ale reginei Maria.

Istoria cu blazon este istoria elitelor autentice. Este povestea unei lumi care a strălucit prin stil, prin inteligență, bun-gust și subtilitatea conversației din saloane. Este istoria unor oameni care au fost binecuvântați nu numai cu avere și ranguri, ci și cu patriotism, spirit de sacrificiu și simțul datoriei.

Studii istorice, jurnale, memorii, monografi i, evocări, literatură „cu ștaif”, reeditări sau mărturii inedite ne vor ajuta să recuperăm istoria dramatică și plină de farmec a vechilor elite românești sau de pe alte meleaguri. Purtați de dorința de a ne aminti cine suntem, să deschidem vechile cufere rămase de la bunici, să suflăm praful de pe blazon și să-l purtăm, cu mândrie, pe o carte.

Comparati produse
Nu aveti articole de comparat.
Back to Top
Te-ar mai putea interesa și: