Page 52 Manual Biologie
P. 52
Locul omului şi impactul său asupra mediului
ŞTIAI CĂ? Prin activităţile sale, omul intervine asupra mediului natural, trans-
formând relieful, solul, vegetaţia, cursurile apelor, compoziţia aerului
… Primele plante cultivate etc. Astfel, el a cultivat plante, tăind pădurile, desţelenind păşunile şi
de om au fost cerealele. desecând bălţile şi a crescut animale, domesticindu-le pe cele sălbatice.
… Peste 22 000 specii de
plante sunt utilizate pentru tra- I. Îngrijirea plantelor cultivate
tarea bolilor. Lumea plantelor cuprinde aproximativ 260 000 de specii cunoscu-
… Medicamentele sunt tes- te, dintre care unele răsar, cresc şi se înmulţesc fără ajutorul omului,
tate pe animale, înainte de a fi plantele spontane (muşeţelul, păpădia, salcâmul, teiul etc.), iar altele
utilizate de om. au nevoie de îngrijire din partea omului, plantele de cultură.
… Pierderea biodiversităţii,
alături de schimbările clima- OBSERVĂ ŞI COMPARĂ!
tice, reprezintă cea mai gravă
ameninţare la adresa mediului Scop: Evidenţierea impactului cultivării plantelor asupra mediului.
la scară mondială. l Analizează în imaginile de mai jos cele două modalităţi de cultiva-
… Conform unui studiu re- re a plantelor şi prezintă două avantaje şi două dezavantaje ale fiecăreia.
cent, din 1970 şi până în pre- l În ce scop cultivă omul plantele?
zent, au dispărut jumătate l Cum este influenţat mediul în fiecare caz în parte?
dintre vieţuitoarele marine, din
cauza omului.
VOCABULAR
1. 2.
Erbicid – substanţă chimică, fo- De-a lungul istoriei, omul a luat din natură diferite specii de plan-
losită pentru distrugerea buruieni- te spontane, pe care le-a sădit sau însămânţat în zone speciale destinate
lor dăunătoare agriculturii.
Intemperie – vreme, cu ploaie, lor, devenind astfel plante de cultură.
vânt sau viscol. Cultivarea plantelor se poate realiza în câmp deschis (1.), depinzând
Îngrăşământ – produs natural de factorii de mediu, sau protejat, în sere (2.) şi solarii, prin culturi forţa-
(bălegar) sau artificial, utilizat pen- te, pentru a se obţine produse proaspete tot timpul anului. Aceste culturi
tru fertilizarea solului. necesită intervenţia omului prin lucrări ca: afânarea solului (arat, săpat),
Pesticid – substanţă chimică distrugerea buruienilor (plivit), udarea plantelor (irigarea). Lucrările pot
toxică, folosită în agricultură pen- fi efectuate manual (pe spaţii mici) sau mecanizat (agricultură intensi-
tru distrugerea dăunătorilor. vă), ceea ce reduce timpul de lucru şi asigură obţinerea de producţii mari.
50

