Page 53 Manual Biologie
P. 53
Culturile forţate sunt mai sigure pentru că sunt ferite de intemperii şi se BIOLOGIA ALTFEL
obţin producţii mai mari, dar utilizarea unor substanţe chimice, precum
Citeşte textul de mai jos şi explică
pesticidele, îngrăşămintele, erbicidele, în ambele tipuri de culturi, poate ce legătură există între consumul
avea efecte negative asupra sănătăţii omului şi a mediului. Agricultura de produse ecologice şi sănătatea
ecologică oferă produse mult mai sănătoase, dar mai scumpe. omului. De ce produsele ecologice
II. Îngrijirea animalelor sunt mai scumpe?
Domesticirea animalelor sălbatice a dus la îmbunătăţirea calităţii „Produsele ecologice sunt cres-
vieţii omului, prin produsele obţinute (carne, ouă, lapte, lână etc.), dar cute fără substanţe chimice. Ani-
şi prin utilizarea animalelor de tracţiune la muncile câmpului. malele din zootehnia bio cresc în
Animalele domestice provin din cele sălbatice care, de-a lungul tim- spaţii deschise, sunt hrănite cu hra-
pului, au fost atrase şi reţinute în preajma omului, în timp suferind mo- nă bio, fără antibiotice sau medica-
dificări morfologice, fiziologice şi comportamentale. mente de sinteză.
Prin diferite metode, omul realizează ameliorarea animalelor, adică Cultura bio este realizată pe un
le modifică unele caractere, în direcţia dorită (să furnizeze mai mult lap- teren care vreme de doi ani nu su-
portă niciun fel de tratament chi-
te, mai multă carne etc.). mic. Legumele, fructele şi cerealele
III. Impactul omului asupra mediului rezultate din culturile bio sunt cu
Pentru a-şi îmbunătăţi condiţiile de trai, omul a modificat mediul. 15% mai bogate în substanţe nutri-
tive faţă de cele produse industrial,
OBSERVĂ ŞI IDENTIFICĂ! iar gustul este mult mai bun [...]
Un studiu a dovedit că în sângele
Scop: Identificarea modalităţilor de intervenţie a omului asupra mediului. copiilor de până la patru ani, care au
l Priveşte imaginile şi identifică modalităţile de deteriorare a mediului. fost alimentaţi bio de la naştere se
află de şase ori mai puţine reziduuri
toxice decât în sângele copiilor care
au consumat hrană obişnuită.
Pentru că nu conţin pesticide, ali-
mentele bio au o perioadă de ga-
1. 2. 3. ranţie mai mică decât celelalte, ne-
putând fi transportate. Fructele şi
Omul a schimbat cursul apelor, a construit adăposturi din legumele bio nu pot fi culese decât
lemnul copacilor, din piatra din albia râurilor sau din munte, a construit la maturitate. Nu pot fi culese cru-
întreprinderi care produc bunuri de consum, dar toate acestea au pro- de, apoi coapte artificial, în timpul
dus modificări importante în mediu (1., 2.). transportului, pentru că nu pot fi
De exemplu, deşi eficientă, creşterea animalelor în ferme mari (3.) supuse tratamentelor chimice sau
prezintă multe dezavantaje: poluarea unor ecosisteme cu dejecţiile lor, cu ozon care să le facă rezistente la
răspândirea epidemiilor (tuberculoza la vaci şi gripa la păsări şi porci), transport.”
forţarea creşterii acestora prin utilizarea substanţelor de creştere şi a an- http://www.ziare.com/viata-sa-
tibioticelor, substanţe care se vor regăsi în produsele animaliere consu- natoasa/alimente/10-motive-pen-
mate, creşterea lor în spaţii înguste. tru-care-merita-sa-mananci-produ-
se-bio-1022594
REŢINE! PORTOFOLIU
Omul modifică mediul natural pentru a-şi asigura condiţii mai bune Identifică aspecte ale deteri-
de trai. De cele mai multe ori, activitatea umană are ca rezultat poluarea orării mediului de viaţă din lo-
mediului, supraexploatarea resurselor subsolului, reducerea suprafeţe- calitatea ta. Fotografiază-le şi ex-
lor împădurite şi a păşunilor, alunecări de teren, dispariţia unor specii de plică impactul acestora asupra
plante şi de animale, modificări climatice etc. oamenilor, a plantelor etc.
51

