Page 75 Manual Biologie
P. 75
Bacterii Produc boli la animale, la om (pneumonia, tu- APLICĂ ŞI REZOLVĂ!
patogene berculoza etc.) şi la plante (ofilirea, pătarea frun- Imaginea de mai jos reprezintă
zelor plantelor etc.). Tratarea bolilor produse de un model de clasificare a lumii vii.
bacterii se face cu antibiotice. l Stabileşte o relaţie între poziţi-
Cianobacterii Sunt microscopice, dar cresc adesea în colonii onarea vieţuitoarelor şi momentul
macroscopice, vizibile cu ochiul liber. Populează apariţiei lor pe scena vieţii. Care
apele dulci şi locurile umede, dar şi zonele arctice. vieţuitoare au apărut mai întâi şi
Conțin un pigment verde şi unul albastru, nece- care mai recent?
sari în fotosinteză. l Găseşte un titlu adecvat ima-
Protistele reprezintă un grup divers de organisme, considerate stră- ginii.
moşii ciupercilor (mucegaiuri), plantelor (alge) şi animalelor (protozoa-
re). Majoritatea trăiesc în mediul acvatic. Pot fi mici, unicelulare, ca eu-
glena verde, sau mari, pluricelulare, ca unele alge.
Clasificarea protistelor
Grupe de protiste Caracteristici
Protozoare Sunt organisme unicelulare care îşi iau hrana
din mediul de viaţă sau din organisme-gazdă
(produc boli: malaria etc.). Euglena verde se hră-
neşte ca plantele la lumină, datorită pigmentului
verde conținut, iar la întuneric ca animalele. Se
pot deplasa cu ajutorul flagelilor (euglena), cililor
(parameciul), picioruşelor false sau pseudopode-
lor (amiba), prelungiri care servesc şi la hrănire. În
Parameciul condiţii neprielnice, protozoarele se transformă în
chist, pentru a supravieţui.
Alge unicelulare Algele trăiesc în ape dulci (mătasea-broaştei) şi
şi pluricelulare sărate (salata-de-mare) sau în medii umede (ver-
zeala-zidurilor). Conțin pigmenți verzi, roşii sau EXPERIMENTEAZĂ
bruni, care le ajută în hrănire, prin fotosinteză. ŞI DESCOPERĂ!
1. Într-o cană de lut pune puţin
Mucegaiuri (mucilagi- Trăiesc pe soluri umede şi pe resturi ale plan- lapte dulce, călduţ (350C) şi adăugă
noase şi de apă) telor şi animalelor. Se hrănesc cu substanțe din o lingură de iaurt, după care ames-
resturi organice sau cu substanțe din organisme vii, tecă bine. Acoperă cana cu un pro-
producând boli ale plantelor (mana viței-de-vie, sop şi aşaz-o în cel mai cald loc din
mana cartofului). clasă pentru 24 de ore. Vei constata
că laptele din cană s-a transformat
în iaurt.
REŢINE! De ce crezi că laptele s-a transfor-
mat în lapte acru (iaurt)?
Bacteriile şi protistele sunt organisme răspândite în toate mediile 2. Îngroapă în curtea şcolii 50 de
de viaţă. Unele bacterii sunt folositoare omului, dar multe produc boli. frunze la aproximativ 20 de centi-
Pentru a preveni astfel de îmbolnăviri au fost descoperite vaccinuri, dar metri adâncime. Marchează locul şi
este foarte important să respectăm şi normele de igienă individuală. notează data la care ai realizat ac-
Bacteriile şi protistele sunt importante deoarece oferă informaţii des- tivitatea. După trei luni, dezgroapă
pre apariţia primelor forme de viaţă, în condiţii extreme, dar şi despre frunzele şi observă ce s-a întâmplat.
modul în care acestea s-au diversificat. Cum explici?
73

