Page 74 Manual Biologie
P. 74




















GRUPE DE VIEŢUITOARE – CARACTERE GENERALE



ŞTIAI CĂ? Bacterii şi protiste

… Există nişte bacterii foarte Clasificarea organismelor a fost preocuparea omului din cele mai
vechi, numite arhebacterii, care vechi timpuri, pentru a putea înţelege înrudirea vieţuitoarelor între ele,
pot trăi în medii extreme (cu precum şi cu cele dispărute. Clasificarea vieţuitoarelor, cea mai accep-
concentraţii mari de sare, ape tată în zilele noastre, împarte lumea vie în cinci grupe mari, denumite
termale sau în gheţari).
… Toate bacteriile din corpul regnuri: Monera, Protista, Fungi, Plante şi Animale.
uman cântăresc în jur de 1,80 kg. Bacteriile, cele mai vechi forme de viaţă, sunt organisme microsco-
… Pe birou, pe telefonul mo- pice unicelulare. Sunt răspândite în aer, apă, sol, pe obiecte şi pe ali-
bil, se găsesc mai multe bacterii mente. Pot avea formă de bastonaş, de sferă, de virgulă sau de spirală.
decât la toaletă. De-a lungul lecţiilor studiate, ai întâlnit bacterii în grădina de legume,
… Numărul bacteriilor din cavi- în stratul de frunze moarte din pădure sau pe fundul lacului şi al mării,
tatea bucală este mai mare decât unde descompun resturile de plante şi de animale. Unele bacterii înde-
cel al oamenilor de pe Pământ. plinesc chiar şi rol de producători în ecosisteme, precum cele din peş-
… Spirulina este o cianobac- teri, altele îşi iau hrana din mediul de viaţă sau din organismele-gazdă
terie „superaliment”, deoarece (formele parazite). Se înmulţesc foarte repede, dacă au condiţii favora-
conţine peste 50% proteine şi bile. Bacteriile împreună cu cianobacteriile formează regnul Monera.
poate să echivaleze cu o masă
completă. Clasificarea bacteriilor
Grupe de bacterii Caracteristici

VOCABULAR Bacterii de putrefacţie Descompun resturile vegetale şi animale, aju-
tând la reciclarea materiei în natură.
Chist – formă de rezistenţă a Unele sunt prezente în intestinul animalelor,
unor microorganisme, ca răspuns degradând resturile nedigerate.
la modificările mediului (celula îşi
îngroaşă pereţii şi acumulează sub- Bacterii de fermentaţie Produc acrirea laptelui, cu formarea iaurtului
stanţe de rezervă). şi a brânzeturilor, acrirea legumelor, cu formarea
Patogen – care provoacă boli. murăturilor şi obținerea oțetului din mere sau din
Putrefacţie – proces de descom- struguri. În intestin, fermentează fibrele din legu-
punere a unor substanţe organice me şi fructe.
sub acţiunea bacteriilor. Bacterii fixatoare de azot Se găsesc în nodozitățile rădăcinilor plantelor le-
Vaccin – substanță care conține guminoase. Au rol în transformarea azotului din
o cantitate mică de microbi inacti- aer în substanțe ce pot fi folosite de plante. După
vați; prin administrare, determină moartea plantelor, resturile lor îmbogățesc, în
rezistență la boli. mod natural, solul cu azot.


72
   69   70   71   72   73   74   75   76   77   78   79